Hoelang duurt het om Spaans te leren?

Talen leren December 19, 2022

Spaans leer je niet van de ene op de andere dag, vandaar dat we ons vaak afvragen: hoelang doe je er nu eigenlijk echt over? In deze blog zullen we alles doornemen waar je aan moet denken om erachter te komen hoelang je erover zult doen om Spaans te leren.

Wat de experts zeggen

Omdat de meeste leerlingen van een taal dezelfde vragen hebben over het tijdsbestek van hun leerproces, is er gelukkig nogal wat onderzoek gedaan naar hoelang je erover doet om Spaans te leren.

Het Foreign Service Institute, een onderdeel van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, is een van de belangrijkste drijvende krachten achter dit onderzoek en heeft een nauwkeurig beeld geschetst van wat je kunt verwachten:

Het FSI schat dat een student met Engels als moedertaal, gemiddeld 600 uur klassikale studie nodig heeft voor het bereiken van het IRL-niveau 3 “algemene professionele competentie”. Dit betekent dat je gedurende 24 weken ongeveer 3 uur Spaanse les per dag moet volgen.

Zo, nu we deze vraag met succes hebben beantwoord, kunnen we je adios zeggen!

…. Was het maar zo eenvoudig!

Wat kan de benodigde tijd beïnvloeden

Hoewel dit cijfer bijzonder nuttig is om een breder beeld te krijgen, is en blijft het een gemiddelde. We zullen hieronder de factoren opsommen die dit cijfer kunnen beïnvloeden, zodat je zelf kunt bepalen in hoeverre het op jou van toepassing is!

Je moedertaal

Misschien is je al een belangrijk detail van de hierboven gegeven tijdsduur opgevallen: het gaat hier om een Amerikaanse organisatie, die een gemiddelde geeft op basis van Engelstaligen. Dit is een vrij specifieke groep waar jij misschien niet toe behoort.

Engels en Spaans hebben verschillende gemeenschappelijke kenmerken, aangezien Spaans een Latijnse taal is en Engels veel Latijnse invloeden heeft. Dit betekent dat Engelstaligen zich in een unieke positie bevinden, waarin ze gemakkelijker Spaans leren dan sprekers van een geheel andere taalgroep, maar moeilijker dan een spreker van een echte Latijnse taal.

Je leeromstandigheden

Als je denkt aan een Spaans klaslokaal, heb je waarschijnlijk al een duidelijk beeld in je hoofd van wat je kunt verwachten. Bijvoorbeeld, een leuk lokaaltje in je plaatselijke school met bureaus, stoelen, een schoolbord en misschien wat mooie posters om je te helpen het verschil tussen tú en usted te onthouden.

Maar hoewel dit misschien geldt voor veel studenten Spaans is het, zoals alles, niet op iedereen van toepassing!

Ten eerste, hoewel de traditionele methoden om een taal te leren zich vaak in een klaslokaal afspelen, kiezen steeds meer studenten ervoor om hun taal thuis te leren. Dit biedt veel voordelen op het gebied van gemak, comfort en kosten, maar het is meestal minder efficiënt dan leren in het klaslokaal. Dus, als je ervoor kiest om thuis Spaans te leren, moet je rekening houden met iets meer tijd om je doelen te bereiken.

Een ander belangrijk punt is in welk land je gaat studeren. De deelnemers aan het bovenstaande onderzoek waren Engelstalig en studeerden uitsluitend aan Amerikaanse scholen. Als je ervoor kiest om (bijvoorbeeld) Spaans te studeren in Spanje, zul je waarschijnlijk minder tijd nodig hebben!

De redenering hierachter is dat als je een taal in je eigen land leert, je je studietijd beperkt tot de uren in de klas en het huiswerk. Maar als je de taal gaat studeren in een land waar de taal gesproken wordt, leer je ook tijdens al je interacties! Dit passieve leren zal wonderen doen voor je vooruitgang.

Waarom leer je Spaans

De laatste factor waar we het over gaan hebben, wordt het minst besproken, maar is wel een van de belangrijkste: je motivatie.

De reden waarom je voor Spaans hebt gekozen, is de belangrijkste beslissende factor voor de hoeveelheid leerstof die je tijdens de lessen in je opneemt, de tijd die je aan studeren besteedt buiten het klaslokaal, en dus ook de snelheid waarmee je de taal leert. Wat motivatie betreft, is er is niet echt een “goed” antwoord. Je passie voor Spaans kan voortkomen uit je liefde voor reggaeton-muziek, je interesse in Spaanse soapseries, je verlangen om in Barcelona te wonen, of je droombaan. Zolang je Spaans ziet als iets waar je wat aan hebt in plaats van alleen een studie, zul je veel meer vooruitgang boeken.

In het kort hebben we vandaag dus geleerd dat een Engelstalige student gemiddeld 600 lesuren nodig heeft om Spaans te leren. Maar als je dit cijfer op jezelf toe wilt passen, zul je rekening moeten houden met dingen die deze tijdsduur kunnen verhogen:

  • Geen Latijnse taal spreken
  • Studeren zonder leraar
  • Voornamelijk in je eigen land blijven
  • Gebrek aan motivatie

…en die deze tijdsduur kunnen verlagen:

  • Een Latijnse taal spreken
  • Je persoonlijke leersnelheid
  • Studeren van een leraar
  • Reizen naar een Spaanssprekend land
  • Een goede motivatie

Niet al deze factoren kun je controleren, maar als je eenmaal je persoonlijke leersnelheid begrijpt, kun je realistische verwachtingen maken en je taaldoelen overtreffen!

Where do you see yourself in 5 years?

Learning a language could help you get there! Check out our brochure to choose the programme that’s right for you – from business courses to exam preparation!

Get your copy
By Christopher Robinson

What do you think?