Hoe leer je snel Koreaans – 5 tips

Talen leren August 11, 2020

Jij hebt dus besloten om Koreaans te gaan leren. Fantastische keuze! Het is misschien niet de makkelijkste taal om te leren, maar door het leren van Koreaans gaan er vandaag de dag ongetwijfeld deuren voor je open. Zuid-Korea bezit een van de krachtigste economieën ter wereld en gaat langzaam open voor de buitenwereld, en jaarlijks komen hier steeds meer internationale bedrijven en toeristen op af.

Of je nu Koreaans wil leren voor op het werk, voor een droomvakantie of omdat je gewoon geïnteresseerd bent in de cultuur achter de snelgroeiende Koreaanse golf, je hebt waarschijnlijk één doel voor ogen – snel Koreaans leren. Natuurlijk, iedereen moet in zijn of haar eigen tempo leren en vooruitgang is altijd relatief, maar er zijn een paar manieren waarmee je je leerproces kan versnellen en je studie eerder kwaliteit dan kwantiteit kan geven. Volg onze 5 simpele tips op om snel Koreaans te leren en dan ben je in geen tijd onderweg om de taal vloeiend te spreken!

1. Leer hangul

Dit lijkt voor de hand liggend, maar de eerste stap om Koreaans te gaan leren lijkt vaak de grootste uitdaging. Een splinternieuw alfabet gaan leren kan intimiderend zijn, maar het geweldige van Koreaans is, dat je hangul kan leren (het Koreaanse schrift) in één dag, als je er echt voor gaat zitten!

In het begin lijkt hangul op een aantal streepjes en lijnen, maar het is het gemakkelijkste deel van het Koreaans leren. Hangul is speciaal gemaakt voor leergemak, ontworpen zodat iedereen het zou kunnen leren lezen en schrijven – zelfs diegenen die maar weinig onderwijs hebben gehad. Hangul is helemaal fonetisch, dus als je de symbolen voor de 14 klinkers en medeklinkers eenmaal hebt geleerd, dan kan je alles lezen in het Koreaans! Hoe sneller je afstand neemt van de romaanse talen, of van het Koreaans zoals dit wordt gespeld in je moedertaal, hoe beter.

2. Lees hardop

Heb je het hangul eenmaal onder de knie, ga dan je leesvaardigheid oefenen. In dit stadium maakt het niet uit of je de woorden die je leest wel of niet begrijpt, maar de gewenning aan het lezen in een nieuwe taal en de klanken tot leven laten komen is een stap richting de bekendheid met de taal. Hoe meer je leest en oefent, hoe minder “buitenlands” Koreaans wordt als concept. Gebruik filmposters, kinderboeken, online kranten of gewoon de Zuid-Koreaanse versie van Google – Naver – om hiermee dagelijks te oefenen. Het maakt niet uit welk leesmateriaal je kiest, maar zorg er wel voor dat je hardop leest!

3. Stel haalbare doelen

Koreaans wordt veelal beschouwd als een van de moeilijkste talen ter wereld om te leren voor de meeste mensen die Europese talen spreken; weet dus, dat je in een maandje geen Koreaans leert. Motivatie is de sleutel bij het leren van een taal, dus om jezelf dagelijks op gang te houden: stel jezelf kleine doelen tijdens je traject om Koreaans te leren. Stem je doelen af op je studiestijl – wil je een bepaald aantal woordengroepjes hebben geleerd? Wil je de toekomstige tijd onder de knie hebben? Of wil je binnen een bepaalde tijd een zeker niveau bereiken, zoals A1 of A2 Koreaans?

Wanneer je je korte termijndoelen eenmaal hebt bereikt kan je toe werken naar iets dat kleine is dan een hele taal op zich. Je gaat dan al gauw zien, hoe je op die manier snel Koreaans kan leren – door motivatie voor en toewijding aan de kleinere dingen!

4. Ga kletsen

Dankzij de moderne technologie is er een overdaad aan Koreaanse moedertaalsprekers binnen bereik! Het doel is om met gebruik van internet en applicaties op zoek te gaan naar leerlingen Koreaans of moedertaalsprekers, bij wie je de kans krijgt om te oefenen op de manier en tijd die prettig is voor jou. Een gesprek kan in het begin een hele uitdaging zijn, dus zorg ervoor dat je een beetje oefent op Koreaanse fora online of door op Instagram te kijken of je iets in een commentaarvenster kan toevoegen.

Voel je eenmaal dat je er klaar voor bent om een gesprek te hebben in het Koreaans – al is het alleen maar op basisniveau – maak dan gebruik van apps als Hellotalk, waarmee je gekoppeld wordt aan moedertaalsprekers over de hele wereld om geschreven of gesproken berichten uit te wisselen en gezamenlijke gesprekken op te zetten wanneer spreken jouw ding is.

Als je geluk hebt kan je zo’n online gesprek de werkelijke wereld in trekken. Kijk in je omgeving of je je kan inschrijven voor een taaluitwisseling of dat er een gespreksgroep is waaraan je kan meedoen. Hoe meer je spreekt, hoe meer zelfvertrouwen je krijgt en zo ga je snel Koreaans leren.

5. Beleef een onderdompeling

Korea lijkt dan misschien aan de andere kant van de wereld te liggen, maar met de tegenwoordige populariteit van K-drama’s, K-pop en alle “K”-zaken heb je via een internetverbinding makkelijk toegang tot de Koreaanse cultuur. Kijk naar de beste Koreaanse dramaseries zonder ondertiteling, of leer de tekst van een Koreaans popliedje. Creëer onderdompeling in het land door jezelf te omgeven met TV programma’s, podcasts en kranten – alles wat je maar te pakken kan krijgen!

Wanneer je werkelijk een complete onderdompeling wil meemaken en je taalvaardigheid snel wil ontwikkelen via rechtstreeks contact dan is een taalcursus in Korea een makkelijke manier om alle kennis te ontwikkelen die je je al eigen hebt gemaakt via de bovengenoemde strategieën. Er is geen betere manier om Koreaans te leren door het elke dag in praktijk te brengen samen met moedertaalsprekers, heel persoonlijk en midden in de cultuur! Je zou wel eens de taalervaring van je leven kunnen krijgen!

Ervaar een Koreaanse onderdompeling

By Emily Lawrenson

What do you think?