Hoe leer je Koreaans in slechts vijf stappen

Talen leren August 11, 2020

Je hebt dus besloten dat je Koreaans wilt leren. Een fantastische keuze! Het is misschien niet de makkelijkste taal, maar door het leren van Koreaans gaan er vandaag de dag ongetwijfeld deuren voor je open. Zuid-Korea is een van ‘s werelds economische grootmachten, die zich langzaam openstelt voor de buitenwereld en elk jaar meer internationale bedrijven en toerisme aantrekt.

Of je nu Koreaans wilt leren voor je werk, voor een droomvakantie of gewoon omdat je geïnteresseerd bent in de cultuur achter de snelgroeiende Koreaanse hype, je hebt waarschijnlijk maar één doel voor ogen: snel Koreaans leren. Natuurlijk moet iedereen in zijn of haar eigen tempo leren en is vooruitgang relatief, maar er zijn bepaalde manieren die je kunnen helpen om je leerproces te versnellen en zorgen voor een studieduur met meer kwaliteit dan kwantiteit. Volg onze 5 simpele stappen om snel Koreaans te leren en je zult in een mum van tijd op weg zijn naar het vloeiend spreken van de taal!

Belangrijk om te weten als je Koreaan gaat leren

 • Koreaans is een nuttige taal, zowel voor je carrière als je privéleven.
 • Ondanks de potentiële moeilijkheidsgraad van de taal zijn er tal van methodes die je kunt gebruiken om het leerproces eenvoudiger te maken.
 • Uiteindelijk is de meest effectieve manier om Koreaans te leren een reis naar het land maken en jezelf onderdompelen in de cultuur en de taal.

Voordelen van Koreaans leren

 1. Het zal je helpen in je carrière: Korea is het toneel geworden van talloze industrieën, waaronder technologie, entertainment en productie. Daarom is er veel vraag naar tweetalige Koreaans sprekende werknemers, zowel in het land zelf als in verschillende internationale bedrijven over de hele wereld. Als je Koreaans leert, heb je een streepje voor op de meeste kandidaten die op zoek zijn naar een baan.
 2. Het is nuttig: Op dit moment wordt Koreaans gesproken door ongeveer 80 miljoen mensen, wat het de 17e meest gesproken taal ter wereld maakt. Door Koreaans te leren, kun je communiceren met een groot deel van Azië en verschillende gemeenschappen over de hele wereld.
 3. Het maakt reizen gemakkelijker: Miljoenen reizigers bezoeken elk jaar Korea om de unieke cultuur, prachtige landschappen en bruisende steden te leren kennen. Als je Koreaans leert, zie je een kant van het land die de meeste reizigers zullen missen en beleef je het land meer als een local.
 4. Je zult de cultuur begrijpen: In de afgelopen jaren is de Koreaanse cultuur wereldwijd in populariteit toegenomen door tv, films en muziek. Dankzij jouw taalvaardigheid zul je de dialogen en teksten van deze media precies zo begrijpen als de makers het bedoeld hebben.
 5. Het zal je helpen met je volgende Aziatische taal: Ondanks het feit dat Koreaans tot een aparte taalfamilie behoort, deelt het een groot deel van zijn woordenschat en grammatica met de talen van buurlanden. Als je van plan bent om in de toekomst Mandarijn of Japans te leren, zal je kennis van het Koreaans je zeker helpen.

Hoe leer je Koreaans in slechts vijf stappen

Stap 1: Wat zijn je verwachtingen en maak een plan

Laten we dit artikel beginnen met te bevestigen wat je waarschijnlijk al wist: Koreaans is een moeilijke taal om te leren. De Amerikaanse regering categoriseert het zelfs als een “Categorie IV Taal”, een zeer moeilijke taal voor Engelstaligen. Misschien ben je nu bang dat het de moeite niet waard is…

Dat is dus niet het geval. Afgezien van het feit dat het echt het slechtste advies is voor een taalreisbureau om te geven, is het ook nog eens niet waar! Dat de taal moeilijk is, betekent nog niet dat het niet haalbaar is. Je moet gewoon een plan maken en je verwachtingen bijstellen.

Het is belangrijk om te erkennen dat je niet binnen een maand Koreaans zult leren. Motivatie is een belangrijk aspect bij het leren van een taal, dus om jezelf dagelijks op gang te houden, moet je kleine doelen stellen tijdens je leertraject. Stem je doelen af op je leerstijl. Wil je graag een bepaald aantal woorden uit je hoofd leren? De toekomende tijd onder de knie krijgen? Of wil je binnen een bepaalde tijd een zeker niveau bereiken, zoals A1 of A2 Koreaans?

Zodra je je kortetermijndoelen hebt vastgesteld, heb je iets om naartoe te werken dat kleiner is dan een hele taal zelf. Je zult zien hoe je op deze manier snel Koreaans kunt leren: door motivatie en door je te concentreren op de kleinere dingen!

Stap 2: Leer de basis

Wanneer je beslist op welke manier je Koreaans wilt leren, is het belangrijk om met de basis te beginnen en van daaruit verder te gaan. Hierdoor werk je aan een sterke ondergrond en bouw je zelfvertrouwen op om de volgende stappen te zetten. Om het nog wat eenvoudiger te maken, zullen we de basis in drie categorieën onderverdelen:

 1. Het hangul-alfabet
 2. Getallen
 3. Eenvoudige woordenschat

Een gloednieuw alfabet leren kan intimiderend lijken, maar het mooie van Koreaans is dat je hangul (het Koreaanse schrift) in een dag kunt leren als je er echt voor gaat zitten!

Hoewel hangul er in het begin misschien uitziet als een aantal streepjes en lijnen, is het het gemakkelijkste onderdeel van het leerproces. Hangul is speciaal ontwikkeld om het leergemak te vergroten, zodat iedereen het kan leren lezen en schrijven, zelfs diegenen die maar weinig onderwijs hebben genoten. Hangul is volledig fonetisch, dus als je de symbolen voor de 14 medeklinkers en 10 klinkers eenmaal hebt geleerd, kun je alles in het Koreaans lezen! Hoe sneller je afstapt van de Romaanse talen of van het Koreaans zoals dit fonetisch gespeld wordt in je moedertaal, hoe beter.

Heb je het hangul eenmaal onder de knie, begin dan met het oefenen van je leesvaardigheid. In dit stadium maakt het niet uit of je de woorden die je leest wel of niet begrijpt, maar het wennen aan het lezen in een nieuwe taal en de klanken tot leven laten komen is een belangrijke stap om vertrouwd te raken met de taal. Hoe meer je leest en oefent, hoe minder ‘vreemd’ het Koreaans als concept zal worden. Gebruik filmposters, kinderboeken, online kranten of gewoon de Zuid-Koreaanse versie van Google (Naver) om dagelijks te oefenen. Het maakt niet uit welk leesmateriaal je kiest, maar zorg er wel voor dat je hardop leest!

Wat betreft getallen en woordenschat, dit is echt een kwestie van voorkeur! Je kunt beginnen met 1-100 of alleen 1-10 te leren. Je kunt ook je hele reiswoordenboek uit je hoofd leren of alleen “hallo” en “tot ziens”. Waar je ook voor kiest, als je je eenmaal op je gemak voelt, is het tijd voor…

Stap 3: Gebruik digitale hulpmiddelen

Zodra je de basis onder de knie hebt, is het tijd voor de eerste grote uitdaging: een taal-app.

Hoewel dit natuurlijk niet zo effectief is als een echte taaldocent (daar komen we later nog op!), is deze optie meestal gratis en biedt het een eenvoudige, leuke en snelle manier om redelijk wat van een taal te leren zonder veel verplichtingen.

Met een taal-app kun je je woordenschat vergroten in een aantrekkelijke digitale omgeving en beetje bij beetje de grammatica leren waarop de taal gebouwd is.

Bovendien heb je dankzij de moderne technologie een schat aan moedertaalsprekers van het Koreaans binnen handbereik! Het doel is om internet en apps te gebruiken om studenten Koreaans of moedertaalsprekers te zoeken om te kunnen oefenen wanneer je maar wilt. Een gesprek kan in het begin een hele uitdaging zijn, dus zorg ervoor dat je een beetje oefent op Koreaanse online forums of door op Instagram commentaren te lezen en toe te voegen.

Voel je eenmaal dat je er klaar voor bent om een gesprek te hebben in het Koreaans, al is het maar op basisniveau, maak dan gebruik van apps als Hellotalk, waarmee je gekoppeld wordt aan moedertaalsprekers over de hele wereld om geschreven of gesproken berichten uit te wisselen en elkaar te bellen als je dat leuk vindt.

Met een beetje geluk kun je deze online conversatie-oefening in je echte leven toepassen. Kijk bij jou in de buurt of je je kunt inschrijven voor taaluitwisselingen of of er conversatieclubs zijn waar je naartoe kunt gaan. Hoe meer je spreekt, hoe zelfverzekerder je wordt en hoe sneller je Koreaans leert.

Stap 4: Omarm de Koreaanse cultuur

Als je dit artikel leest, heeft een deel van de Koreaanse cultuur je waarschijnlijk voldoende geïnspireerd om de taal te willen leren. En dat is niet zo gek, want de Koreaanse cultuur is fascinerend en heeft zich razendsnel over de wereld verspreid!

Of het nu gaat om de meeslepende tv, de aanstekelijke muziek van K-pop, het unieke en heerlijke eten, of de opkomende sterren in de filmwereld, de Koreaanse cultuur is in veel landen een terugkerend fenomeen geworden. Door Koreaanse media te gebruiken, leer je hoe je je pas verworven vaardigheden in het echt kunt gebruiken, train je je luistervaardigheid en verbeter je je uitspraak. Hieronder vind je onze favoriete methodes om de taal te leren via de cultuur:

 • Lees en volg een aantal Koreaanse nieuwssites, zo kom je regelmatig in aanraking met de taal en leer je meer over je favoriete land!
 • Bekijk de bekendste Koreaanse producties op Netflix met de ondertiteling aan (of uit als je dat aandurft).
 • Luister naar K-pop of vergelijkbare muziekgenres waarin zowel Engelse als Koreaanse woorden voorkomen.
 • Zoek de originele Koreaanse recepten van je favoriete traditionele Koreaanse gerechten.
 • Kijk naar je favoriete films/series in je moedertaal met Koreaanse ondertiteling.

Stap 5: Reis naar Korea

Lessen in je eigen land kunnen je helpen met grammatica en interpunctie, en series en muziek kunnen je helpen met uitspraak en woordenschat, maar je kunt alleen een zelfverzekerde spreker van het Koreaans worden door de taal in het land zelf te spreken!

Reizen naar Korea is niet iets wat je hoeft uit te stellen totdat je een bepaald niveau hebt. Wel raden we je aan om je van tevoren al enigszins vertrouwd te maken met de taal, maar je kunt in principe in elke stap van je leertraject gaan.

Als je naar Korea reist, verandert je dagelijks leven in een taalles, want je zult je in situaties moeten redden door te vertrouwen op je taalvaardigheden, zelfs als je een beginner bent! Hoewel dit in het begin misschien intimiderend lijkt, is het ook ongelooflijk lonend, omdat je resultaten niet langer alleen maar cijfers zijn op papier, maar zichtbaar worden in je dagelijks leven!

Bovendien kun je, als je met ESL naar Korea reist, deze metaforische “taalles” combineren met echte taallessen van hoge kwaliteit. In deze lessen leer je taalvaardigheden die je in je dagelijks leven kunt gebruiken terwijl je vrienden maakt om het land mee te verkennen. Feitelijk is dit je kans om een unieke vakantie te combineren met een onovertroffen taalcursus.

Lijkt het je wat? Bekijk dan onze programma’s in Korea en kies de cursus die het beste bij je past.

Hoe leer je Koreaans: veelgestelde vragen

Hoelang duurt het om vloeiend Koreaans te leren?

Zoals bij de meeste talen varieert de tijd die je nodig hebt om het Koreaans onder de knie te krijgen van leerling tot leerling. De algemene schatting is ongeveer drie maanden van consequent studeren om zakelijke vaardigheid te bereiken en meerdere jaren om de taal vloeiend te beheersen, afhankelijk van je inzet en mate van onderdompeling.

Waar kan ik heen reizen om Koreaans te leren?

Korea heeft talloze fantastische steden die je kunt verkennen terwijl je je taalvaardigheden oefent. En dankzij het geavanceerde reisnetwerk hoef je nooit lang op één plek te blijven! Voor je verblijf raden we je de futuristische metropool Seoel of de traditionele kuststad Busan aan.

Moet ik Koreaans leren voordat ik naar Korea ga?

Nee, dat hoeft niet, maar het helpt wel. Korea is een heel modern en steeds internationaler land, met miljoenen buitenlandse bezoekers per jaar. In de steden is het daarom zeker mogelijk om in het Engels de communiceren. Maar een basisniveau Koreaans zal een enorm verschil maken voor je ervaring, omdat de lokale bevolking je inspanningen zal waarderen en je beter zult begrijpen wat er allemaal om je heen gebeurt. Als je Koreaans leert terwijl je in Korea bent, kun je je leraar vragen stellen over wat je meemaakt, zodat je het in een betere context kunt plaatsen en nog meer kunt leren!

Where do you see yourself in 5 years?

Learning a language could help you get there! Check out our brochure to choose the programme that’s right for you – from business courses to exam preparation!

Get your copy
By Emily Lawrenson

What do you think?