Vier manieren om Spaans te leren terwijl je onderweg bent

Talen leren January 12, 2023

Het is normaal en begrijpelijk om de tijd die je dagelijks kwijt bent aan het traject van en naar je werk te zien als “verspilde uren”, maar je kunt deze tijd voor van alles gebruiken! Een fantastische manier om deze tijd te benutten is om je Spaanse vaardigheden te verbeteren! Lees verder om te ontdekken hoe je Spaans kunt leren op weg naar je werk.

1. Maak een planning en stop met telefoonscrollen

Tijdens het traject zit je vast aan het openbaar vervoer, je auto of de beperkingen van een dagelijkse wandeling, en natuurlijk vul je deze momenten het liefst op met entertainment zoals muziek, een boek of zelfs een film.

Maar je kunt deze tijd ook op een productieve manier gebruiken voor je studie, door de tijd verstandig in te plannen.

Als je al taallessen volgt, betekent planning simpelweg dat je alvast bekijkt welke lesstof er die week behandeld gaat worden, zodat je jouw persoonlijke studieschema hierop af kunt stemmen. Een goede manier om dit te doen is om ‘s ochtends het thema alvast te bekijken en ‘s avonds nogmaals door te nemen wat je in de les hebt geleerd. Zo zul je indruk maken op de leraar en bovendien tijd besparen als je thuiskomt!

Volg je nog geen taallessen, dan kun je je eigen leerprogramma opstellen voor tijdens je reistijd. Verdeel je weken in verschillende aspecten van je doeltaal, zoals een week luistervaardigheid, een week leesvaardigheid, een week schrijfvaardigheid en een week spreekvaardigheid. Op deze manier zul je je reistijd niet langer “verspillen”!

2. Apps en audiolessen om een taal te leren

Nu we ineens over voldoende nieuw gevonden tijd beschikken om een taal te leren, hoeven we alleen nog maar uit te zoeken hoe we deze op een effectieve manier kunnen gebruiken!

Gelukkig ben je hierin niet de enige. Heel veel studenten zijn op zoek naar handige methoden om een taal te leren. Op internet heb je letterlijk een wereld aan boeiende, eenvoudig te gebruiken en gratis taalleermiddelen tot je beschikking met één muisklik!

Hier zijn enkele ideeën die goed van pas zullen komen tijdens je dagelijkse traject van en naar je werk:

  • Apps om een taal te leren: voor snelle, leuke en gratis lessen om te luisteren, lezen, schrijven en soms spreken, als je stil genoeg bent!
  • Spaanse podcasts: er zijn verschillende podcasts op Spotify die luisterlessen bieden op basis- en gemiddeld niveau.
  • Spaanse boeken: al zolang studenten Spaans leren, zijn er boeken beschikbaar om hen te helpen bij het leren lezen en schrijven van de taal!

Over het algemeen functioneren al deze middelen vergelijkbaar met klassikale lessen, maar je hebt geen leraar of klaslokaal nodig om er gebruik van te maken!

3. “Organische” bronnen

Hoewel specifieke taalverwervingsmiddelen enorm helpen bij het studieproces, missen ze vaak een bepaalde authentieke touch. Omdat voorbeeldteksten “kunstmatig” zijn samengesteld om te onderwijzen, leren ze je vaak niet de meer genuanceerde aspecten van het Spaans die je alleen onder de knie kunt krijgen door de taal te beleven.

Dit probleem is natuurlijk niet exclusief voor het leren van een taal terwijl je onderweg bent, in feite zullen de meeste taaldocenten ook met dit probleem te maken krijgen tijdens hun lessen. Hoe lossen zij dit op?

De meeste taalscholen gebruiken een mix van specifieke taalverwervingsmiddelen en organische bronnen (bijv. teksten voor moedertaalsprekers). Deze bronnen vereisen dat je op zijn minst een basiskennis van het Spaans hebt, maar als je de taal eenmaal onder de knie begint te krijgen, kunnen ze zowel nuttig als erg vermakelijk zijn! Hieronder volgen enkele van onze favorieten:

  • Spaanse fictieboeken: normaal gesproken bieden deze de beste combinatie tussen een nuttige woordenschat en onderhoudende onderwerpen, die je allemaal in je eigen tempo kunt verkennen.
  • Spaanstalige podcasts: er zijn er heel veel op Spotify! Kies gewoon een onderwerp waarin je geïnteresseerd bent en zoek een Spaans kanaal dat daarmee overeenkomt.
  • Spaanse muziek: dit is een geweldige manier om prachtige metaforen en interessante zinnen te leren om je woordenschat te vergroten.
  • Spaanse kindershows: dit is de perfecte beginnersoptie voor het gemakkelijk leren van eenvoudige concepten en woordenschat in een speels jasje.
  • Spaans nieuws en radio: als kindershows voor “beginners” zijn, dan is dit het “expert”-niveau. Aangezien Spaanstalige nieuwslezers bekend staan als snelle sprekers, is het een waardige uitdaging voor degenen die dit aandurven.

Al deze bronnen zijn fantastische manieren om je woordenschat te vergroten, maar ze geven je ook een beeld van wat je leert en hoe je het in je dagelijks leven kunt toepassen.

4. Een online taalcursus (alleen voor het openbaar vervoer!)

Hoewel gratis bronnen een geweldig beeld schetsen van je doeltaal, helpen ze je op de lange termijn maar tot op zekere hoogte! Op een gegeven moment zul je een volledige taalcursus moeten vinden met een professioneel samengesteld lesprogramma om alle gaten op te vullen en je opleiding tot het hoogste niveau voort te zetten!

Ondanks dat klassikaal leren niet mogelijk is tijdens je dagelijkse woon-werkverplaatsingen (tenzij je van plan bent te carpoolen met je leraar!), zijn er talloze online taalcursussen waar je uit kunt kiezen.

Natuurlijk kun je deze cursussen alleen maar volgen als je het traject zittend aflegt (bijv. openbaar vervoer of carpoolen), maar ze vormen een geweldige manier om de uren in de bus of trein om te zetten in een echt certificaat!

Where do you see yourself in 5 years?

Learning a language could help you get there! Check out our brochure to choose the programme that’s right for you – from business courses to exam preparation!

Get your copy
By Christopher Robinson

What do you think?