7 TV programma’s om Spaans te leren in 2021

Talen leren March 30, 2021

We weten allemaal, dat er geen betere manier is om een taal te leren dan via onderdompeling. En een van de beste manieren om dit te realiseren – zonder op z’n minst je huis uit te gaan – is door TV series en films te kijken in jouw doeltaal.

Ben je al gevorderd, dan heb je misschien de ondertiteling helemaal niet nodig. Begin je net, hou dan de Nederlandse ondertiteling er bij, want dan krijg je nog altijd het gevoel voor het ritme en de klanken van de taal. En als je al wat Spaans hebt geleerd dan zou je de Spaanse ondertiteling er bij kunnen houden, zodat je je woordenschat kan uitbreiden terwijl je kijkt. Natuurlijk is het belangrijkste, dat je een serie vindt, die jou boeit, zodat jij de Spaanse taal lekker op je eigen bank op je kan laten inwerken.

Dus, pak je afstandsbediening! Wij hebben hier een paar van onze favoriete TV programma’s waarmee je Spaans kan leren op een rijtje gezet, en een paar ken je er misschien al – en andere misschien niet. Comedy, thriller, mystery, gevangenisdrama – we hebben het allemaal! Lekker kijken! (En ook lekker leren!).

Vis a Vis (Locked Up)

Ja hallo, denk je misschien, een originele Netflix serie die zich afspeelt in een gevangenis – zeker de Spaanse versie van Orange is the New Black? Nope, helemaal niet! Het enige wat in Vis a Vis hetzelfde is als in OITNB is de locatie – het speelt zich af in een vrouwengevangenis – maar het is geen dramedy. In plaats daarvan is het een intens drama vol actie, met in de hoofdrol de naïeve Macarena, die in de gevangenis terecht komt nadat zij door haar getrouwde vriend is gemanipuleerd. Zij moet leren om te overleven tussen de andere gevangenen. Er zijn flitsen van zwarte humor, allerlei geanimeerd drama en buitengewoon goed acteerwerk door alle acteurs.

El Nudo

Een romantische thriller die zich afspeelt in Madrid met twee vrouwen in de hoofdrol, die hun vriendschap na vele jaren weer oppakken, ondanks de verschillende wegen die zij tijdens hun leven zijn gegaan. Ieder van hen heeft iets, waar de ander jaloers op is. Een van de twee is directrice van een geweldige universiteit, terwijl de ander haar carrière ambitie moest parkeren. De een is rijk en de ander niet. De een is gelukkig getrouwd – de ander niet zo. En een van de twee gaat dood. De verhaallijn over deze twee vrouwen, hun gezinnen en de mysterieuze gebeurtenissen op de universiteit wordt afgewisseld met gesprekken naar de camera door ondersteunende karakters zoals een grijzende detective, die beetje bij beetje de ingewikkelde relaties ontsluiert en de duistere geheimen die uiteindelijk uitlopen op moord.

Valeria

Vier vriendinnen, van wie één een schrijfster is, vinden hun draai en de liefde in de grote stad. Klinkt bekend hè? Soms wordt dit het Spaanse antwoord op Sex and the City genoemd, en Valeria is een gezellige en lichtvoetige ode aan de vriendschap tussen vrouwen, gebaseerd op de romans van Elísabeth Benevent. De grote stad is hier Madrid, waar de vier vrouwen regelmatig te vinden zijn met een drankje op een prachtig terras met een adembenemend mooi uitzicht. Je kan dus je Spaans oppoetsen en een beetje virtuele sightseeing doen vanuit je comfortabele huis!

La casa de papel (Money Heist)

Een van de grootste Spaanse hits van de afgelopen jaren, Casa de Papel, won de Internationale Emmy in 2018 voor beste drama serie. Het is ook de meest bekeken serie in een niet-Engelse taal via de streaminggigant, Netflix. Een zooitje ongeregeld van dieven, geleid door een mysterieuze figuur, De Professor genaamd, zetten een ingewikkelde kraak in de Koninklijke Munt van Spanje, en ze hopen te ontsnappen met 2,6 miljard euro. De plotwendingen, de ongebruikelijke verhaallijn, een onbetrouwbare verteller en de cliffhangers die je op het puntje van je stoel brengen maken deze culthit tot een echte achtbaanrit.

Élite

Dit ranzige tienerdrama speelt zich af in een exclusieve privéschool en het was nog zo’n enorme internationale hit voor Netflix. Drie studenten uit de arbeidersklasse schrijven zich in bij de elitaire Las Encinas school en de cultuurbotsing met de elitaire, welgestelde andere studenten levert een flink drama op – en dat loopt uiteindelijk uit op moord. Maar er zit meer in dit programma dan de gebruikelijke romantiek, roddel en jaloezie (alhoewel daaraan ook volop is gedacht hoor). Men is niet bang om serieuze thema’s aan te snijden als LHBTI acceptatie, Islamfobie, overeenstemming en nog veel meer.

Paquitas Salas

Wat doe je, als je de eigenaar bent van een talenten agentschap en je raakt je grootste klant kwijt? Paquitas Salas piekte in de 90-er jaren, maar sindsdien ging het bergafwaarts. Wanneer zij en haar kleine team – secretaresse Magüi en klusjesman Álex – gedwongen worden om nieuwe manieren te bedenken om het talenten agentschap opnieuw uit te vinden en nieuwe klanten te vinden, resulteert dit in veel grappige situaties. Dit is een leuke, zeer genietbare serie in de Premios Feroz (de Spaanse versie van de Golden Globe Awards).

La Víctima Número 8 (Victim Number 8)

Dit is nog zo’n fantastische, op-het-puntje-van-je-stoel thriller, die je tot de laatste minuut van de serie in spanning houdt! Het verhaal speelt zich af in Bilbao en draait om een jihad bomaanslag waarbij zeven mensen omkomen en nog veel meer gewonden vallen. Omar Jamaal, een Marokkaanse immigrant, wordt geïdentificeerd als de pleger van de bomaanslag en de politie begint met een klopjacht. Maar wanneer er nog een slachtoffer sterft, wordt het steeds duidelijker dat een rijke zakenman en zijn gezin op een of andere manier betrokken zijn bij deze duistere en verreikende samenzwering. Wordt Omar er bij gelapt? Of pleegde hij de aanslag?

We hopen dat je net zo geniet van deze fantastische TV programma’s als wij! Lees onze blog hier voor meer mooie tips als je snel Spaans wil leren!

Leer Spaans in het buitenland

By Mary-Ann Gallagher

What do you think?