Nooit meer zakken voor een examen

Talen leren May 14, 2015

shutterstock_96985712 copy

“Het is erg belangrijk om nuchter te zijn wanneer je examen doet” volgens Terry Pratchett in Moving Pictures. “Vele waardevolle carrières als straatveger, fruitplukker of gitaarspeler in de metro komen voort uit een gebrek aan begrip van dit simpele feit.

Als je nuchter zijn als uitgangspunt neemt – sowieso geen gek idee in het leven – dan blijven er nog veel dingen over die je kunt doen om te waarborgen dat je het volgende examen glansrijk haalt. Wij zochten contact met Liz van British Study Centre in Bournemouth om haar laatste examenvoorbereidingstips te vernemen.

1. Ken de exameneisen

Verschillende examens hebben verschillende zwaartepunten in inhoud en het is relatief eenvoudig om uit te vinden wat je te wachten staat. Het is veel makkelijker om je voor te bereiden wanneer je precies weet waarop je je moet voorbereiden.

Je kunt informatie vinden op fora van mensen die het examen eerder hebben afgelegd en leraren kunnen je ook advies geven op basis van hun ervaring.

2. Geef jezelf voldoende tijd

Niets is slechter dan je gehaast of onvoorbereid voelen wanneer je aan een examen begint. Een bepaalde datum prikken en een plan maken zullen je helpen om jezelf goed voorbereid en vol vertrouwen te voelen zodat je je kunt ontspannen wanneer de grote dag aanbreekt.

3. Organiseer en plan je studietijd

Als je in het buitenland studeert kan het erg verleidelijk zijn om “in vakantiestemming” te geraken en het is natuurlijk belangrijk om uit te gaan en van je bestemming te genieten. Maar voorbereiding op een examen vereist een speciale focus en je zult een studieplan moeten maken dat realistisch is en toegespitst op jouw behoeften.

4. Gebruik diagrammen in je studie

Diagrammen geven je een visueel overzicht bij je voorbereiding en helpen je om aandachtsgebieden te markeren; dit kan speciaal voor de verschillende schriftelijke onderdelen erg nuttig zijn.

5. Gebruik oude examens

Oefen met behulp van oude examens zodat je bekend raakt met het soort vragen en taken die erin voorkomen. Dit leert je ook om de juiste hoeveelheid tijd aan elk onderdeel te besteden.

6. Studeer op de tijd van de dag die voor jou het best is

Alleen jij weet welke studietijd de meest ideale is voor jou, dus gebruik die momenten optimaal omdat efficiënt studeren erg belangrijk is om je examen te halen.

7. Zoek een op maat gemaakte cursus voor het specifieke examen dat je wilt halen

Als je een cursus kiest met daarin veel interactie mogelijkheden, ruimte voor discussie en ondersteuning door de docent en medestudenten helpt dat sterk in je motivatie. Wij bieden voorbereidingscursussen op een breed scala aan taalexamens, inclusief korte zomercursussen in aantrekkelijke bestemmingen.

Een aantal van onze meest populaire bestemmingen voor Engelse voorbereidingscursussen op examens vind je in dit artikel.

8. Cursusmateriaal en online cursussen

shutterstock_131316983 copy

Als je geen tijd of geld hebt om een speciale examenvoorbereidingscursus te volgen, dan is er ook veel cursusmateriaal beschikbaar dat is ontworpen om je door elk examen te loodsen en verschillende online cursussen met oefeningen, toetsen en examentechnieken.

Je zult dan niet dezelfde sociale, internationale studie ervaring beleven die een taalreis je biedt, maar toch de examenbeginselen opdoen.

9. Organiseer studiegroepen met vrienden

Samen studeren met vrienden die zich op hetzelfde examen voorbereiden levert je wederzijdse hulp en ondersteuning op. Als je dan van tevoren afspreekt hoeveel tijd aan elk onderdeel te besteden helpt dat om de tijd zo effectief mogelijk te gebruiken.

10. Slaap voldoende

shutterstock_186566120 copy

Arnold Schwarzenegger slaapt 6 uur per nacht (“Als sommigen van jullie nu zeggen, wacht eens even, ik slaap 8 of 9 uur, nou, dan moet je maar sneller slapen”), Margaret Thatcher sliep 4 uur, maar de meesten van ons hebben 7 of 8 uur nodig. Wat jij ook maar nodig hebt, zorg ervoor dat je dat ook inderdaad slaapt – en niet slechts de nacht voor het examen.

11. Neem geregeld pauzes

En schep een luchtje!

12. Drink veel water (geen koffie)

Voldoende vocht in je lichaam hebben is een van de gemakkelijkste manieren om gezond te blijven en je lichaam goed te laten functioneren. Na het examen kun je wel proosten met iets sterkers.

13. Lees de vragen aandachtig door

Al je harde werk is voor niets als je niet de vraag beantwoordt die voor je ligt. Lees die, herlees die en begrijp die. Laat dan pas zien wat je hebt geleerd.

Wat zijn jouw tips ter voorbereiding op een examen?

By Alex Hammond

What do you think?