Hoe beslis je welke taal je wil leren

Talen leren February 18, 2020

Het leren van een nieuwe taal kan een wereld voor je openen, je kan nieuwe mensen met verschillende achtergronden ontmoeten en je kan de kans krijgen om te reizen naar nieuwe, spannende plaatsen. Als jij al besloten hebt om een nieuwe taal te gaan leren, dan wist je dat waarschijnlijk allemaal al!

Maar het lastige met talen is om te beslissen welke je als tweede gaat leren… of als eerste, als je nooit eerder een taal hebt geleerd. Of je nu aan de slag gaat met je eerste of zelfs je zevende nieuwe taal, dan kan het moeilijk zijn om te besluiten welke bij jou past en waarom je de ene nieuwe taal na de andere zou gaan leren. Maak je niet druk als je het moeilijk vindt om te beslissen welke taal je als volgende gaat leren. Wij hebben wat eenvoudige tips onder elkaar gezet, die je gaan helpen om je beslissing veel makkelijker te maken!

Leer een taal die nuttig is

Nut is waarschijnlijk niet de meest opwindende reden om een taal te gaan leren, maar het is wel praktisch! Het maakt niet uit of je nieuwe taal nuttig is voor je persoonlijke of professionele leven, je komt er in je leven zeker mee vooruit. Het is een belangrijke zaak om te begrijpen waarom je deze nieuwe taal moet gaan leren.

Je kan er niet omheen, dat Engels een van de sleuteltalen is voor zo ongeveer alles: reizen, werk en internationale communicatie. Maar wat als je iets nieuws wil gaan leren?

Als we eens kijken naar het wereldwijde zakenleven, dan is Duits een van de meest gevraagde talen door buitenlandse bedrijven. De Duitse industrie domineert binnen de EU en daarom is het leren van die taal zeker geen slecht idee! Als je een taal wil gaan leren om vooruit te komen in je carrière, onderzoek dan eens de sector waarnaar je interesse uitgaat. Multinationals zijn vaak op zoek naar talen als Chinees, Russisch, Arabisch en natuurlijk Engels.

Leer een taal waarmee je de wereld kan ontdekken

Hoe kan je – snel – meer leren over een nieuwe taal en cultuur? Ga op reis! Het is een van de beste manieren om gemotiveerd te worden tijdens het leren van een taal. Jezelf onderdompelen in een nieuw land en elke dag je weg vinden in nieuwe situaties kan je echt helpen om je taalvaardigheden te vergroten. Door het leren van de plaatselijke taal kan je het land veel grondiger leren kennen en je komt dan buiten de voor toeristen gebaande paden.

https://lh3.googleusercontent.com/Dfns8BES9EIfBCZn1xhDx3ODWMnQfRu-LWOb1_kQEtY97WjxjNgnHNWetGD6D4cZrSr65tYPpsG4riVew0AvlYfV8UvCpqOZH5mKqY0TsWdk8UnM1RHgIrCrnelUGJ6pFBHgOps6

Dus, waar wil je nu naar toe? Ga naar een land waar je hart sneller van gaat kloppen, waarvan je misschien maar heel weinig weet, en leer de cultuur en de plaatselijke bevolking daar kennen via een taalreis in het buitenland !

Leer een taal die “makkelijker” is voor je

Een taal leren die lijkt op jouw eigen taal, of die je makkelijker dagelijks kan oefenen is een goed idee als je snel vooruitgang wil zien en twee keer zo snel wil leren! Iedereen leert in zijn/haar eigen tempo, maar als je een taal leert, die relatief veel lijkt op de taal die je al spreekt, dan zou het in theorie veel makkelijker moeten zijn – speciaal als het jouw eerste vreemde taal is.

Als je niet echt geïnteresseerd bent in een taal die lijkt op de jouwe, dan is een andere manier om te beslissen door eens te gaan kijken naar de middelen die tot je beschikking staan. Zijn er moedertaalsprekers in je buurt, waarmee je zou kunnen oefenen? Zijn er online oefeningen, die betrouwbaar zijn als hulp bij het leren? Hoe zit het met online apps, of taallessen ter plaatse? Een onderzoekje naar de beschikbare middelen in je dagelijks leven en omgeving kan echt van invloed zijn op je beslissing welke taal je als eerstvolgende zou kunnen leren.

Leer een taal die je uitdaagt

Aan de andere kant van het spectrum heb je die mensen, die een taal willen leren vanwege de uitdaging. Talen die over het algemeen worden beschouwd als moeilijker om te leren gaan je zeker helpen om op te vallen, misschien in je vriendengroep (als jij het type bent die geniet van een beetje uitsloven) of misschien ook als je gaat solliciteren!

De uitdaging van een nieuwe taal kan een geweldige motivatie zijn. Stel je het verrassende gevoel maar eens voor, wanneer jij een taal vloeiend spreekt, waaraan zoveel anderen zich hebben gewaagd, en wie het niet is gelukt!

Leer een taal die je boeit

Geboeid door Spaanse flamenco? Verrast door de heldere kleuren van Bollywood? Als jij een paar interesses of hobby’s hebt, die een belangrijk onderdeel zijn van de cultuur van jouw land, dan is het leren van de taal de beste manier om dichterbij te komen! Stel je voor, dat je de manga waar je zo van houdt kan lezen in het originele Japans, of dat je kijkt naar de meest recente K-dramas zonder ondertitels.

https://lh4.googleusercontent.com/lIVnc_9IJ58aWS3JODEum2KzDXdlD1FhPEOkuf_AAmFB8dxTNgnkIvsFyvpFhAUWiUhq2y9xzGJKZWJJy072l12oxBjLCa9hmedLeIAP3sISNKHdzi9b0FmsRrrSIHDV-fcV6Irb

Jouw interesse zal je leertraject versnellen en je nieuwe inzichten geven in de wereld achter je hobby. Je kan dan ook praten met internationale enthousiastelingen, en op reis gaan om je hobby of interesse in actie mee te maken!

Wanneer je eenmaal je motivatie kent om een taal te leren, dan ga je die beslissing als vanzelf nemen. Kan je echt niet tussen de ene of de andere kiezen, prioriteer dan je leerbehoeften – je bent in je leven niet beperkt tot het leren van slechts één taal! Als je er eenmaal eentje onder de knie hebt, dan kan je verder gaan met de volgende. Als je er uit bent, dan is het tijd voor het nemen van de volgende stap en een begin te maken met het leren van een nieuwe taal! Waarom duik je er niet helemaal in met een taalreis in het buitenland, dan ontdek je in complete onderdompeling meer over jouw ideale taal.

Ontdek de taalcursussen

By Emily Lawrenson

What do you think?