Hoe schrijf je de perfecte motivatiebrief in het Engels

Carrière May 19, 2020

Ga je solliciteren in een Engelssprekend land? Dan moet je er voor zorgen, dat je gewapend bent met al het materiaal dat je op dit traject gaat helpen. Een geweldig CV (of andere samenvatting)? Check. Een bijgewerkte, gedetailleerde LinkedIn pagina? Check. Maar waar kijkt je potentiële werkgever nu vooral naar? Een sollicitatiebrief of motivatiebrief. We gaan je precies uitleggen hoe je de perfecte motivatiebrief schrijft in het Engels, voor een schitterende sollicitatie!

Wat is een motivatiebrief?

Een motivatiebrief, in sommige gevallen ook wel sollicitatiebrief genoemd, is een brief – tegenwoordig een document – ter begeleiding van je CV, waarin staat waarom jij de geschikte kandidaat bent voor de betreffende baan. Een motivatiebrief kan een gewoon formaat brief zijn, zoals je CV. Het moet zijn toegespitst op de baan waarop je solliciteert, het bedrijf en op de relevante vaardigheden die jij voor die baan in huis hebt.

In een begeleidende brief laat jij je potentiële werkgever weten op welke baan jesolliciteert, waarom jij een geweldige kandidaat bent voor die baan en je vermeldt je contactgegevens voor een afspraak voor een sollicitatiegesprek. Met jouw begeleidende brief krijg je de kans om dieper in te gaan op jezelf en op de persoonlijke unieke combinatie van vaardigheden en interesses die jij in huis hebt. Die kan je niet makkelijk op een CV kwijt. Waarschijnlijk ziet een potentiële werkgever dit als eerste van jou. Het is dus belangrijk om een goede indruk te maken om er echt uit te springen .

Hoe schrijf je de perfecte motivatiebrief

Alhoewel de meeste begeleidende brieven tegenwoordig digitaal worden verstuurd, moeten ze nog altijd dezelfde basisstructuur en -vorm hebben als een gewone brief.

Een prachtige introductie

Na “Dear [Naam]” wil je geen waardevolle woordruimte verspillen met een saaie introductie. Je eerste zin is belangrijk! Om de perfecte motivatiebrief te beginnen, pak je de aandacht van je lezer met een unieke openingszin, gevolgd door waarom jij in de vacature bent geïnteresseerd.

Het draait helemaal om jou

Nu je duidelijk hebt gemaakt waarom jij solliciteert naar die baan, kan je ingaan op wie jij bent. Dit is het stukje, waar je het kan hebben over jouw relevante vaardigheden en ervaring, zonder dat je vertelt wat al in je CV staat. Maak een keuze uit wat je hier en daar hebt bereikt, speciaal dat wat het meest van toepassing is op de baan waarnaar jij solliciteert. Hiermee laat je jouw potentiële werkgever zien, hoe jouw vaardigheden een bijdrage kunnen zijn aan zijn/haar bedrijf.

Lees de beschrijving van de baan goed door – let op die vaardigheden, die worden gevraagd in de vacature. Gebruik een paar zinnen die in de omschrijving van de vacature zijn gebruikt om te laten zien, dat je daar goed naar hebt gekeken.

Jij en het bedrijf

Met deze alinea laat je zien, dat het je het bedrijf kent, dus doe je onderzoek! Je moet beschrijven, waarom je in die sector bent geïnteresseerd, en daarna waarom het bedrijf er voor jou uit springt. Hoe ga jij passen in de bedrijfscultuur en wat zeggen hun waarden jou? Dit zijn belangrijke vragen om in deze alinea te beantwoorden. Zo kan het bedrijf zien hoe jij aan hun groei kan bijdragen.

Conclusie en oproep tot actie

Tot slot benoem je het nog eens! Herhaal waarom jij bent geïnteresseerd in de baan en waarom jij hier perfect past. Dit is ook de plek, waar je oproept tot actie – het is je doel om te worden uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek, dus wat verwacht je? Een telefoontje om een afspraak te maken of een persoonlijk onderhoud? Een zin als “ik zie uit naar uw reactie om verder te praten over mijn sollicitatie” is een goede manier om je concluderende alinea te besluiten.

Tot slot besluit je je motivatiebrief naar te doen gebruikelijk in het Engels:

  • Als je de naam van de persoon weet sluit dan af met “yours sincerely”.
  • Als je de naam van de persoon niet weet (Geachte personeelsmanager, geachte heer of mevrouw), besluit je met “yours faithfully”.

Tips bij het schrijven van de perfecte motivatiebrief

  • Herschrijf niet uitsluitend je CV
  • Hou het kort – maak het niet langer dan een A4tje, zelfs als je digitaal schrijft.
  • Kijk naar hoe het bedrijf zichzelf presenteert en probeer dan om deze taal in je motivatiebrief te weerspiegelen.
  • Vermijd het teveel gebruiken van “ik” want het gaat er om hoe jij in het bedrijf past en niet om jou als persoon – zinnen met “ik ben”, “ik heb”, en “ik geloof” moeten tot een minimum beperkt blijven.
  • Lees en lees opnieuw. Typefouten of vergissingen maken geen goede eerste indruk, dus zorg ervoor als dat kan, dat een vriend of familielid jouw motivatiebrief naleest.
  • Vermijd puntsgewijze opsommingen. Gebruik specifieke situaties en onderdelen van jouw verzameling vaardigheden om een verhaal te vertellen en om te beschrijven hoe jij het beste bij het bedrijf past. Bijvoeglijke naamwoorden als “innovatief” en “dynamisch” betekenen niets zonder het verhaal er achter.

Het schrijven van de perfecte motivatiebrief kan best tijd kosten, maar het is zeker te merken, wanneer je die tijd erin hebt gestoken en jouw potentiële werkgever ziet dat ook. Als je het eenmaal een paar keer hebt geoefend, dan wordt het steeds makkelijker om je motivatiebrief op maat te schrijven, om een bijeenkomst te regelen en te schitteren tijdens je sollicitatiegesprek!

Heb je het schrijven van een motivatiebrief eenmaal onder de knie, dan is het tijd om je sollicitaties de deur uit te doen! Ben je op zoek naar een plek om te beginnen, dan zijn onze betaalde banen in het Engelstalige deel van de wereld de perfecte manier om je CV een impuls te geven, om de wereld rond te reizen en om je vaardigheden in het Engels tegelijkertijd te verbeteren.

Maak kennis met betaald werk in het buitenland

By Emily Lawrenson

What do you think?