Hoe kan je je ouders overtuigen om je te laten studeren in het buitenland

Carrière August 20, 2019

Zo, jij hebt je droombestemming uitgekozen, je weet welke taal je wil gaan leren en je bent al aan het dagdromen over je nieuwe leven in een vreemd land. Er is nog maar één probleem: hoe ga je je ouders overtuigen om je te laten studeren in het buitenland?

Op elke bezorgdheid van je ouders hebben wij een antwoord. Lees verder en dan weet je precies hoe je het kan aanpakken: je ouders overtuigen om je te laten studeren in het buitenland. Tegen de tijd, dat je alles uit dit artikel hebt doorgegeven, zullen zelfs de meest overbezorgde ouders je gaan helpen om je koffers te pakken!

1. Je bent veilig en er wordt goed voor je gezorgd

Hun kind laten studeren in het buitenland is voor ouders een grote stap, dus je moet je argumenten strategisch brengen. Wat is het eerste ding, waarover ouders bezorgd zijn wanneer het gaat over jouw studie in het buitenland? Veiligheid!

Je kan ze wijzen op het artikel uit BBC Travel waarin staat, dat bijna 4 miljoen studenten jaarlijks in het buitenland gaan studeren en volgens UNESCO loopt dit aantal elk jaar op met ongeveer 12%! Waar gaat het over? De veiligheid zit in de aantallen ;).

Je kan ze verder geruststellen door bij een gastgezin te verblijven, dat is niet alleen de beste optie voor onderdompeling in taal en cultuur, maar het zal je ouders bovendien geruststellen omdat er een ander ouderpaar binnen de veiligheid van hun eigen huis zal zorgen voor hun kind. Het is een win-win situatie!

2. Je zal betere cijfers halen op school

Waren jouw cijfers voor de vreemde talen wat minder? Stel je dan eens voor, hoeveel dit zal verbeteren nadat je een tijd de taal hebt gesproken met de plaatselijke bevolking in complete onderdompeling! Als aanvulling op je hogere cijfers voor de taal leer je ook nog over geschiedenis, geografie en cultuur, zoals kunst en muziek, dus reken er maar op, dat ook die cijfers omhoog zullen gaan!

Blijven je ouders maar zeuren dat je nu eindelijk eens dat officiële certificaat moet halen in de taal die je studeert, dan is dat nog een pijl op je boog om aan je argumentatie toe te voegen. Door in complete onderdompeling te studeren in het buitenland kan je je beter voorbereiden op je officiële examen dan ooit en misschien kan je dat examen wel gaan halen als je in het buitenland bent! Thuiskomen met dat certificaat in handen is het beste bewijs, dat dit je tijd in het buitenland waard was!

3. Je krijgt gevoel voor verantwoordelijkheid en volwassenheid

Zijn jouw ouders het zat om je steeds te vragen om je spullen op te ruimen, je taken op te pakken of je huiswerk op tijd af te maken? Er is niets zo goed als studeren in het buitenland om je te veranderen in een verantwoordelijker persoon! Je wordt zelfstandiger (terwijl je veilig verblijft bij een gastgezin of in een studentenresidentie met toezicht), zodat je ouders je bij thuiskomst misschien niet eens meer herkennen! Waarom kook je niet eens voor ze, naar een plaatselijk recept dat je hebt geleerd, om te laten zien wat je kan?

4. Je vooruitzicht op een baan verbetert

Nog een aanvalsplan, want je gaat je ouders overtuigen om je te laten studeren in het buitenland: vertel ze hoe dit je gaat helpen in de toekomst. Een studie geeft aan dat 90% van de studenten die in het buitenland hebben gestudeerd een baan konden vinden binnen 6 maanden na hun afstuderen, en dat die studenten 25% meer geld verdienen dan studenten die niet in het buitenland hebben gestudeerd!

Met een banenmarkt die concurrerender is dan ooit  is het belangrijk om manieren te vinden om op te vallen en het vloeiend spreken van een vreemde taal en tijd die is doorgebracht in het buitenland zijn gegarandeerd manieren waarmee je dat voor elkaar krijgt.

5. Ze gaan met je mee (of komen tenminste even kijken)

Willen je ouders niet over de brug komen en moeten ze nog altijd worden overtuigd, dan is hier je laatste troefkaart… vertel ze dat ze mee kunnen gaan! Een korte gezinsstudiereis in het buitenland  tijdens je vakantie is een prachtige manier om je ouders enthousiast te maken over het idee om jou in je eentje te laten gaan. Dus in plaats van die saaie gezinsreis maak je een buitenlandse studievakantie, waarbij je het leren van de taal kan combineren met sightseeing!

Als je akkoord gaan om jou in je eentje te laten studeren in het buitenland, herinner ze er dan aan dat ze altijd op bezoek kunnen komen, zodat ze kennis kunnen maken met een nieuw stukje van de wereld en tegelijkertijd hun kind kunnen ontmoeten.

Hier is het duidelijke bewijs: studeren in het buitenland heeft allerlei voordelen waar je ouders niet omheen kunnen! Maar als je nog altijd problemen hebt om tot ze door te dringen, neem contact op met ESL en laat onze experts je helpen door je ouders te vertellen hoe verrassend en betaalbaar studeren in het buitenland kan zijn voor hun kinderen. Wij weten wel, hoe we ze moeten aanpakken!

Ontdek meer redenen & ga nu studeren in het buitenland

By Leah Ganse

What do you think?