Wat staat er op je ultieme bucket list?

Reizen januari 23, 2014

In het Duits “bijt je in het gras” (ins Gras beißen), in het Spaans “strek je het been” (estirar la pata), in het Frans “ga je de pijp uit” (casser sa pipe), maar in het Engels “ga je het hoekje om / kick the bucket”. Van die uitdrukking komt het woord bucket list: een lijst met alle dingen die je nog wil doen voor je sterft.

Een taal in het buitenland leren staat op het lijstje van vele mensen, en dat juichen we van ganser harte toe, maar vergeet niet dat de tijd die je aan een taalstudieverblijf besteedt een kans is om twee vliegen in één klap te slaan. Wow, de idiomatische uitdrukkingen volgen elkaar vandaag op!

Onze lijst is onderverdeeld in drie categorieën: droombestemmingen, ervaringen en evenementen, maar eigenlijk overlappen ze elkaar. De meeste items op de lijst zijn een combinatie van de drie categorieën. Ga je op studiereis met ESL, dan zijn ze allen gemakkelijk binnen handbereik.

Je kan je eigen ultieme verlanglijstje delen bij de reacties. Hier is dat van ons:

Droombestemmingen

Ontmoet de Grote Vijf van de Afrikaanse savanne

Rhino

Wat denk je van overnachten in een safarihut, ontwaken bij zonsopgang en de hele dag leeuwen, Afrikaanse olifanten, Kaapbuffels, luipaarden en neushoorns van dichtbij te zien? Zuid-Afrika is de plaats van bestemming. En we bieden cursussen Engels aan in enkele van de boeiendste plaatsen van het land.

Verken het Amazoneregenwoud

Amazonas

Het grootste en meest gevarieerde regenwoud ter wereld telt duizenden unieke soorten. Reusachtige vlinders, bontgekleurde vogels, hagedissen en grote katten leven in de flora en fauna. Ondanks tientallen jaren van ontbossing blijft het Amazonegebied onpeilbaar groot en er leven nog steeds inheemse volksstammen die zich volledig van de moderne wereld afzonderen. Grijp de kans en ontdek een eeuwenoude wereld!

Je hebt toegang tot het regenwoud vanuit Bogota in Colombia (vlucht van 2 uur naar Leticia, de hoofdstad van de provincie Amazonas) of vanuit Recife of Fortaleza in Brazilië, vanwaar je vliegt naar Belem of Manaus.

Beklim de Aconcagua – de hoogste bergtop in de Andes

aconcagua

Aconcagua, gelegen in het uiterste westen van Argentinië nabij de Chileense grens, is met zijn 6.960 m de hoogste berg van Amerika. De berg beklimmen is een uitdaging. Voor de beklimming van de Kilimanjaro (5.895 m) heb je niet echt een speciale uitrusting of deskundigheid nodig, maar de Aconcagua is van een ander niveau. Voldoende ervaring en een behoorlijk goede conditie komen van pas. Dit gezegd zijnde, het is lang niet zo moeilijk als de beklimming van de hoogste Aziatische toppen, waar het risico om het loodje te leggen veel groter is.

Je kan je reis aanvangen in Santiago in Chili of in Buenos Aires in Argentinië.

Wereldwonderen: Grand Canyon, Ayers Rock, Machu Picchu, de Chinese Muur, de Piramides, Petra…

Kies maar uit. En vergeet je camera niet.

Ervaringen

Duiken met de haaien

shark-diving

Een persoonlijke confrontatie van dichtbij met de meest gevreesde roofdieren van de oceaan is niet weggelegd voor bangeriken, maar je kan voordeel halen uit het hightech glas en staal van de kooien die je behoeden voor de vlijmscherpe tanden en ijskoude ogen. Zuid-Afrika & Hawaï zijn populaire bestemmingen.

Sir David Attenborough zei ooit: “toen ik de eerste keer een duikuitrusting aantrok en naar een koraalrif dook, beleefde ik een ultieme openbaring van drie minuten… het is gewoon onvoorstelbaar dat je je in drie dimensies kan verplaatsen.” Het Great Barrier Reef in Australië is moeilijk te evenaren.

Bungeejumpen

Jezelf vastbinden aan een gigantisch elastieken koord en een sprong in de diepte wagen is een apart gevoel. Queenstown in Nieuw-Zeeland is de spirituele bakermat van deze activiteit en een spectaculaire plek om je eerste sprong te wagen.

Heliskiën

heliski

Bijna elke ervaren skiër raakt op een bepaald moment uitgekeken op de vertrouwde pistes. Dankzij heliskiën worden volledige bergketens blootgelegd die nog nooit een pistenbully gezien hebben. Er bestaat geen beter gevoel dan op de top van je eigen persoonlijke sneeuwpiste te staan.

Als je budget het niet echt toelaat om een helikopter te huren, vergeet dan niet dat er ten zuiden van de evenaar enkele fantastische resorts liggen, zoals Argentinië, Chili en Nieuw-Zeeland. Je kan er het hele jaar door skiën!

Ontdek onze skibestemmingen hier

Een maatpak

suit-tailoring

Dit is een trip voor de gentlemen. In Europa kan een maatpak veel geld kosten omdat het maken ervan tijd en expertise vraagt.

In Azië betaal je slechts een fractie van die prijs en krijg je een pak dat past als een tweede huid. Kies een gerenommeerde kleermaker en je zal ook uitstekende, duurzame stoffen te zien krijgen (volg het advies van de plaatselijke bevolking want niet alle kleermakers zijn even goed).

Vele kleermakers uit de streek zijn afkomstig van Noord-India, net als de meeste stoffen. Bij het uitkiezen van je pak moet je zo duidelijk mogelijk zijn over de gewenste snit, want de plaatselijke mode stemt niet altijd overeen met wat thuis ‘hot’ is. Het handwerk zal enige tijd duren, dus verwacht je aan meerdere pasbeurten.

Ben je niet in voor een volledig nieuw kostuum, kies dan voor op maat gemaakte hemden. Die zijn minder duur dan de overhemden in Europese supermarkten.

Route 66

route-66

De iconische Amerikaanse rit van Chicago naar Santa Monica. Route 66 is ongeveer 4.000 km lang, doorkruist acht staten in het hart van Amerika en laat een weergaloos deel van Americana zien. Stukken van de oorspronkelijke “Mother Road” zijn opnieuw natuurgebied geworden, maar je kan het traject nog steeds afleggen via verschillende snelwegen. Neem je tijd en geniet van de ervaring.

Onze bestemmingen in de VS vind je hier.

Evenementen

Carnaval in Rio

carnival-in-rio-dancers

200 sambascholen palmen de straten van Rio de Janeiro in, het werk wordt voor een week stilgelegd en de stad die het hele jaar door feest, wordt gek. Is dit het grootste feest op aarde?

Misschien wel. Steden in het noorden van Brazilië zoals bijvoorbeeld Olinda en Salvador da Bahia vertrekken van de carnaval traditie en voegen er een Afrikaanse touch aan toe. Het carnaval van Salvador beweert het grootste straatfeest ter wereld te zijn. Hier vind je meer informatie over onze cursussen in Brazilië.

Het minder bekende, maar daarom niet minder gekke carnaval van Panama moet je minstens één keer in je leven gezien hebben! En wat dichterbij, in het Europese Keulen, heeft het carnaval een uniek Duits tintje, met extra clownsneuzen (en veel bier).

Holi in India

Het Indiase Kleurenfestival was oorspronkelijk een lentefeest van de Hindoes, maar werd recent populair bij alle Indiase geloofsovertuigingen. Het is zeer duidelijk waarom: op straat kunnen rondlopen en elkaar bestuiven met felgekleurd poeder trekt mensen van alle leeftijden aan.

Meer informatie over de festivals in India.

Kerstmis op het strand in Australië

Gezellig thuis met je familie Kerstmis vieren is moeilijk te evenaren. Maar anderzijds… wat dacht je ervan om met Kerstmis uit te slapen, een paar uur met de vrienden te gaan surfen en daarna opnieuw te gaan luieren op het strand met een barbecue en een koud drankje?

Sydney is bovendien de eerste metropool (sorry Wellington) die je met Nieuwjaar moet gezien hebben. Het vuurwerk is er een lust voor het oog.

Glastonbury festival

glastonbury-festival

Vele moderne muziekfestivals spiegelen zich aan het grootste festival van het VK. 175.000 mensen zakken af naar het platteland van Somerset (bij Stonehenge) om te komen luisteren naar enkele van de allerbeste bands en artiesten ter wereld. Maar het is niet alleen de muziek die mensen naar de stad lokt: Glastonbury was lange tijd de hippie hotspot van Groot-Brittannië en het festival heeft nog een sterke alternatieve vibe.

Hier vind je meer informatie over de cursussen Engels in het VK.

48 uur durende party in Berlijn

Ondanks de inspanningen van de projectontwikkelaars blijft de Duitse hoofdstad dé plaats bij uitstek voor een zeer wild weekend… het hele jaar door! Je oren zullen nog wekenlang tuiten.

Voetbal in het Wembley Stadion

Wembley-Stadium

Het Wembley Stadion in het noorden van Londen is de bakermat van het voetbal. In het stadion van het nationale elftal worden internationale voetbalmatchen gespeeld, maar ook de finales van de Engelse bekertoernooien – inclusief de FA Cup, de oudste voetbalcompetitie ter wereld.

Dat is ons ultieme bucket list. Wat staat er op dat van jou?

Gebruikte afbeeldingen via CC-licentie: Neushoorn: Mara1, Amazone: Aah-yeah Aconcagua: Pato Novoa, Duiken met de haaien: Victor Bergmann, Heliskiën: Dirk Groeger, Maatpak: Hello Turkey Joe, Route 66: Chuck Coker, Carnaval in Rio:sfmission.com, Glastonbury: Mojobaron, Wembley: Ed Webster

Door Christian Boveda

Wat denk jij?