10 verrassende leuke feiten over Korea

Reizen May 26, 2020

Zuid-Korea wordt een steeds populairdere bestemming voor toeristen, net als voor internationale studenten. De groeiende fascinatie voor dit land is voornamelijk te danken aan de recente snelle groei van de economie en ook aan de huidige belangrijke rol als wereldwijd exportland. Als je je afvraagt, wat Korea exporteert, nou dan kunnen we je vertellen… vrijwel alles. Van K-pop tot overheerlijke kimchi en je smartphone – of in ieder geval onderdelen daarvan – Koreaanse producten zijn overal te vinden.

Zuid-Korea is een klein maar ongelooflijk rijk en gevarieerd land, waar het oude het nieuwe ontmoet en de stadse en natuurlijke schoonheid naast elkaar bestaan. Als je je nog afvraagt, wat deze natie zo uniek maakt, dan valt je mond open bij deze 10 feiten:

Koreanen zijn altijd een jaar ouder dan jij

Tel je allebei op je eigen manier, dan is dat zo. Koreanen zijn automatisch een jaar oud, als ze worden geboren en de hele natie wordt een jaartje ouder met Nieuwjaar. Daarom zou hij of zij, volgens je internationale leeftijd, zelfs twee jaar ouder kunnen zijn dan jij!

In Korea draait het allemaal om onderwijs

Studies als PISA en de Wereld Top 20 Verkiezing benoemen Zuid-Korea steeds als beste ter wereld als het gaat om het onderwijssysteem. Daarnaast gaat 68% van de bevolking naar de universiteit – het hoogste percentage van alle OECD landen. Met studenten die tot 16 uur op school doorbrengen is het geen wonder dat de Koreaanse onderwijssector gigantisch is!

De Koreaanse entertainment industrie wordt een van de grootste ter wereld

K-Pop, K-films, K-Drama… de K’s zijn overal! Koreaanse girls- en boybands zijn wereldwijd een enorme hit aan het worden en de filmindustrie – een van de grootste op wereldniveau – is meer en meer zichtbaar in traditionele westerse verkiezingen en onderscheidingen zoals de Oscars.

Eten is de grondslag van alles in Korea

Er is een reden, waarom Korea vaak het “Italië van het Oosten” wordt genoemd – eten is het hart van de cultuur van deze natie en (dit kunnen we niet genoeg benadrukken) HET IS ZO LEKKER. Afgezien van de beroemde kimchi (waarvoor we alleen al een hele verhandeling zouden kunnen schrijven), is de Koreaanse keuken verrassend gevarieerd, alhoewel scherpe kruiden de boventoon lijken te voeren. Van streetfood tot aan zelfbereide maaltijden: eten en je goed voelen gaan hand in hand van Seoul tot aan Busan en als je bij iemand informeert naar zijn of haar gezondheid, dan vraag je ook altijd naar wat die persoon heeft gegeten!

De plastische chirurgie is sterk in opkomst

Je uiterlijk is in Korea zeer belangrijk. Studies tonen aan dat meer dan 25% van de bevolking toegeeft wel eens plastische chirurgie te hebben ondergaan. Het schoonheidsideaal verschilt van dat van de westerse wereld – de nadruk ligt voornamelijk op het verbeteren van de gelaatstrekken en Koreaanse mannen voelen ook de druk om zich te laten opereren. Zo willen zij het mannelijke schoonheidsideaal benaderen van K-Pop en de Koreaanse Dramas.

Seoul is onwijs cool

En met 25 miljoen mensen die wonen binnen de stadsgrenzen is Seoul ook de derde grootste metropool van de hele wereld! Je vindt daar futuristische architectuur overal, adembenemend grote winkelcentra en eindeloos vertoon van de SMART status van deze stad. Het is daar dus ongelooflijk innovatief en modern. Maar ook de geschiedenis is ruim vertegenwoordigd in Seoel en hoewel het echt een heel grote stad is, is het daar eigenlijk meer intuïtief dan geordend – Koreanen staan er ook om bekend dat ze veel respect hebben voor regels. Dat maakt bijvoorbeeld het verkeer goed te doen.

Korea is een technisch knooppunt

Het land heeft het snelste internet en de beste 4G service ter wereld, dus als je in Korea bent, vergeet dan maar die haperende wifi. De enorme tech golf bevat ook videospelletjes en e-sport – je vindt daar een groot aantal videospeelhallen en niet alleen overdekt. Zelfs op het strand wordt e-sport georganiseerd!

Alcohol is een groot onderwerp

Het zal je misschien verbazen, maar Koreanen zijn met afstand de grootste drinkers van Azië. In feite staan ze op nummer 17 wereldwijd, boven landen die wij gewoonlijk associëren met grote alcoholconsumptie zoals Ierland of Duitsland. Soju kan een grote bijdrage zijn aan de status van het land, omdat het gewoonlijk bij het eten wordt gedronken en 19% alcohol bevat. Gelukkig weten de Koreanen ook wat ze moeten doen aan de na-effecten van alcoholgebruik, dus als je na een nachtje stappen in een Koreaans restaurant zit, bestel dan hun doeltreffende katersoep (“해장국”).

Titels vóór namen

De Koreaanse cultuur is zeer hiërarchisch en erg gebaseerd op leeftijd. Daarom is iemand bij de naam noemen alleen toegestaan in heel specifieke situaties – meestal noem je iemands titel. Dit kan echter wel verwarring veroorzaken op het werk (wanneer je leiding geeft aan iemand die ouder is dan jij) en zelfs thuis, want het kan ruzie worden als familieleden zich niet houden aan de rangorde.

Zuid-Korea heeft meer dan 4.000 eilanden

En om een dag op elk daarvan door te brengen zou 9 jaar duren. Dit betekent niet dat je die eilanden moet vermijden als je naar Korea gaat – integendeel eigenlijk. Het Koreaanse eilandleven verschilt enorm van de stadse sfeer, met de traditionele visserscultuur en zeewierkwekerij, dat zijn nog altijd de belangrijkste bronnen van inkomst. Een wereld verwijderd van de eerder besproken techno levensstijl!

Zoals je wel ziet is Korea een zeer boeiende en complexe natie. Hoe meer je leert, hoe meer je wil weten! Gelukkig is het zo, dat als jij een echte expert wil worden op het gebied van het land en als je de taal vloeiend wil gaan spreken, wij bij ESL daar bij kunnen helpen!

Studeer Koreaans in Korea

By Julia Hoyas

What do you think?